Inloggen

Reizen met contant geld - 12-09-2011

Reizen met contant geld

“Een kleine moeite voorkomt een hoop ellende”

Bent u van plan om binnenkort naar Turkije te reizen met contant geld of waardepapieren ter waarde van € 10.000 of meer? Dan bent u verplicht dit te melden bij de Douane op Schiphol. Nederlandse vakantiegangers of zakenreizigers zijn hiervan niet altijd even goed op de hoogte. Zonde, want als bij controle blijkt dat u dat niet heeft gedaan, kan dat vervelende gevolgen hebben.

De Verordening Liquide Middelen; wat houdt dat precies in?

“In juni 2007 is deze Verordening in de hele Europese Unie van kracht gegaan. Het is eigenlijk heel simpel: als je met 10.000 euro of meer contant geld reist naar een bestemming buiten de EU, dan ben je verplicht dat te melden bij de Douane. Dat geldt ook voor een soortgelijk bedrag in andere valuta of in waardepapieren. De meldplicht geldt niet alleen voor reizigers die de EU verlaten, maar ook als je de EU binnenkomt of op doorreis zijn binnen de EU. Er is geen bovengrens. In principe mag je zoveel meenemen als je wilt, zolang je bedragen ter waarde van 10.000 euro of meer maar meldt.”

 

Reizen mensen dan met zulke grote bedragen?

“Ja, dat is niet ongebruikelijk. Neem bijvoorbeeld Chinese en Turkse Nederlanders. Binnen deze gemeenschappen zijn er veel ondernemers en zakenreizigers. Zij investeren in het land van herkomst. Of nemen contant geld mee voor familie. Ook komt het voor dat ze voor vrienden en familie in Nederland geld meenemen.”

Stel ik ga met 11.000 euro contant geld op reis naar Turkije. Hoe verloopt de  meldprocedure dan precies?

“De Douanekantoren op Schiphol bevinden zich voor en na de paspoortcontrole (bij lounge 3). Daarnaast staan we soms ook nog met mobiele aangiftepunten bij de gates. Je hoeft alleen een aangifteformulier in te vullen en in te leveren bij de Douane. Deze hebben wij in vier taalversies: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Als je het ingeleverd hebt, controleert de Douane de melding, krijg je een kopie en dan ben je klaar. Het is een kleine moeite, maar het kan je een hoop ellende besparen.”

 

Wat gebeurt er als ik het niet meld?

“Dan riskeer je een boete en het missen van je vlucht. Als je het niet meldt en bij een geldcontrole blijkt dat je toch 10.000 euro of meer bij je hebt dan wordt er een proces verbaal opgemaakt. De boete kan oplopen tot tien procent van het bedrag dat je bij hebt. Het kan zijn dat je koffer uit de bagageruimte gehaald wordt om te checken, waardoor je je vlucht mist. En sommige vliegmaatschappijen zetten in zo’n geval je ticket niet om naar een andere datum.”

Waarom is er een meldplicht?

De Verordening Liquide Middelen (VLM) heeft als doel om geldstromen die de Europese Unie binnenkomen of verlaten in kaart te brengen. Door zicht te houden op geldstromen kan de overheid terrorismefinanciering  en witwaspraktijken tegengaan. Het aangeven van liquide middelen is overigens een internationale verplichting, al kan de precieze regeling van land tot land verschillen.

Tips voor reizen met geld:

  • Het aangifteformulier is via www.douane.nl/geld te downloaden. U kunt het formulier dus al voorafgaand aan uw reis invullen. Handig voor reizigers met een beperkte taalvaardigheid in het Nederlands en/of de andere talen. Zij kunnen het formulier dan bijvoorbeeld samen met hun zoon, dochter of een kennis thuis op hun gemak invullen;
  • Krijgt u enveloppen met geld mee van kennissen of familie om mee te nemen voor hun familieleden? Vraag hen dan om welk bedrag het precies gaat. De meldplicht geldt namelijk voor het totaalbedrag dat u bij zich heeft. Het maakt dus niet uit of het geld van u zelf is of dat u het voor anderen meeneemt. Voor u is het dus van belang te weten hoeveel u precies mee krijgt.
  • Kies voor een moneytransfer via www.havalem.com. Dit is in veel gevallen voordeliger en natuurlijk veel veiliger.

Copyright © 2010 - 2018 Havalem International Money Transfer. All Rights Reserved

Privacy | Disclaimer